Overspanningsbeveiliging: Hoe het werkt en waarom het belangrijk is

Onze elektronische apparaten zijn tegenwoordig onmisbaar in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om telefoons, computers, televisies of andere apparaten, we vertrouwen erop dat ze altijd werken zoals ze zouden moeten. Een stroomstoring kan echter grote schade aan deze apparaten veroorzaken, en daarom is het belangrijk om op de juiste manier voorbereid te zijn. Een overspanningsbeveiliging kan helpen om de schade te verhelpen in het geval van een opslag. In deze tekst leggen we uit hoe overspanningsbeveiliging werkt en waarom het zo belangrijk is.

Wat is overspanning?

Allereerst, wat is overspanning? Overspanning veroorzaakt als de spanning in een elektronische stroom hoger wordt dan de standaardspanning. Meest voorkomend is de standaardspanning in ons huizen en kantoren 120 volt, terwijl apparaten in de spanning voorkomen waarmee ze kunnen werken. Wanneer er een overspanning optreedt, kan deze schade worden veroorzaakt aan de circuits en componenten in elk apparaat dat is aangesloten op het beschadigde stroomcircuit.

Hoe werkt overspanningsbeveiliging?

Overspanningsbeveiliging werkt door de extra stroom van een overspanning weg te leiden van de apparaten die worden beschermd. Het werkt door gebruik te maken van een aantal technieken om deze stroom af te leiden. Dit betekent dat een overspanningsbeveiliging het teveel aan stroom wegleidt zonder de rest van de stroom af te knippen.

Overspanningsbeveiliging werkt door middel van diverse componenten, inclusief varistoren, GDT's en smeltbare koppelingen. Varistoren zijn soort van metalen schijven die opzwellen bij elk teveel aan spanning. Als er een overspanningsprobleem is, reageren deze schijven door te zwellen, waardoor de stroom van de elektronische componenten wordt geleid. GDT's van gasontladingsbuizen werken door een verbinding in de weg te leggen tussen de stroomtoevoer en de stroomuitlaat van een apparaat, zodat de hoeveelheid stroom wordt afgeleid. Smeltbare koppelingen werken door een circuit te onderbreken zodra de stroom een ​​vastgelegd punt bereikt, waardoor de stroomtoevoer wordt gestopt en het apparaat wordt onderbroken.

Typen van overspanningsbeveiliging

Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging en de methode die wordt gebruikt om de stroom af te leiden, is afhankelijk van het type beveiliging. De meest waarschijnlijke typen van overspanningsbeveiliging zijn de point-of-use beschermers, die meestal in het stopcontact wordt ingeplugd of directe aansluiting op het apparaat zelf heeft, en de beveiliging van het hele huis.

Point-of-use-overspanningsbeveiliging is de meest gebruikelijke methode van overspanningsbeveiliging. Dit type beveiliging beschermt de apparaten die ermee verbonden zijn op de stroomsequentie. Het kan bestaan ​​​​uit een stekker- of plaatbeveiliging die direct in het stopcontact wordt ingestoken of een beveiliging in een stroomkabel die naar een afzonderlijk apparaat loopt.

De hele huisbeveiliging is ontworpen om het hele huis tegen overspanning te beschermen. Het maakt gebruik van een laadsysteem vanuit de meterkast in het huis en werkt door te zorgen voor de stroomafleider en verdeelde stekker in de woning tegen overbelasting.

Waarom is overspanningsbeveiliging zo belangrijk?

Overmatige stroom kan ernstige schade toebrengen aan onze elektronische apparaten. Zoals eerder genoemd, kan een overspanning schade en oorzaak veroorzaken in de circuits en componenten van verschillende apparaten. Dit kan vermoeden dat een apparaat niet meer werkt, of het kan veronderstellen dat het veel duurder zal zijn om het te repareren dan om het apparaat zelf te vervangen.

Daarnaast kan de vervanging van elektronische apparaten duur zijn. Het kan veel tijd kosten om alle apparaten te vervangen die door een stroomstoring zijn beschadigd. Het hebben van overspanningsbeveiliging kan voorkomen dat dure en beschadigde reparaties en vervangingen nodig zijn.

Het is de moeite waard om te overwegen om overspanningsbeveiliging te installeren in uw huis, omdat het een betaalbare en goedkope manier is om uw elektronische apparaten te omzeilen tegen volledige schade. Daarnaast voorkomt het ook dat je in paniek raakt bij mogelijke stroomstoring-gerelateerde problemen en zorgt het voor gemoedsrust.

Conclusie

Overspanningsbeveiliging is een essentieel onderdeel geworden van ieder huis of kantoor. Door ervoor te zorgen dat uw elektronische apparaten correct worden beschermd, kunt u ervoor zorgen dat u geen onnodige kosten hoeft te maken voor reparaties en vervangingen. Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten beschermers die beschikbaar zijn en de beste methode om uw huis te beschermen tegen overspanning.

Ook interessant

Elektro componenten

Elektrische Componenten -Hoe Vind je de BesteAls u denkt aan het kopen van een aantal elektrische componenten, zul je merken dat je moet een beetje o ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe te Installeren van een Raspberry Pi ComputerDe Raspberry Pi is een zeer kleine computer met een open source besturingssysteem gebruikt voor zijn c ...

Lees verder

Alarm systemen

Elektrocomponenten: Alarmsystemen voor optimale beveiliging van je woningElektrocomponenten spelen een cruciale rol bij het ontwerpen en installeren ...

Lees verder