Alles wat je moet weten over asbesthoudende materialen

Asbest werd in het verleden vaak gebruikt in de bouwsector vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas bleek later dat aan asbestvezels ernstige gezondheidsrisico's met zich meebracht, inclusief de ontwikkeling van mesothelioom en longkanker. In dit artikel gaan we in op wat asbest is, waar het werd gebruikt en wat de risico's zijn bij toeval.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat bestaat uit dunne vezels. Deze vezels zijn uiterst sterk en hittebestendig, waardoor asbest vaak werd gebruikt in de bouwsector voor isolatie en brandpreventie. Er zijn verschillende soorten asbest, waaronder chrysotiel, amosiet, crocidoliet en tremoliet.

Waar werd Asbest gebruikt?

Asbest werd in de afgelopen eeuw vaak gebruikt in gebouwen en constructies vanwege de vele voordelen die het had. Het werd zelden gebruikt voor isolatie, omdat het hittebestendig was en niet gemakkelijk brandde. Andere toepassingen voor asbest verwijderd:

- Wand- en plafondtegels

- Dakmaterialen

- Remvoeringen koppelingen en platen bij auto's en vrachtwagens

- beveiligde leidingen

- Brandwerende kleding

Hedendaags zijn er veel wet-en regelgevingen over het gebruik van asbest, waardoor het gebruik in de bouwsector bijna volledig is stopgezet.

De Risico's bij Blootstelling aan Asbest

Hoewel de best zeer bruikbare prei voor veel toepassingen, bleek later dat vervuiling aan de vezels ernstige gezondheidsrisico's met zich meebracht. Blootstelling kan leiden tot asbestgerelateerde ziekten zoals mesothelioom, asbestose en longkanker. De vezels zijn heel klein en kunnen diep in de lange doordringingen wanneer ze ingeademd worden, wat ernstige schade kan toebrengen aan het lichaam.

Symptomen van asbestgerelateerde ziekten

Het meest vermoede van een asbestgerelateerde ziekte is kortademigheid. Als gewone activiteiten, zoals traplopen of het dragen van boodschappen, problemen worden en kortademigheid veroorzaken, moeten mannen een arts raadplegen. Andere symptomen van asbestgerelateerde ziekten kunnen zijn:

- Verlies van eetlust

- Gewichtsverlies

- Vermoeidheid

- Pijn op de borst of in de buik

- Zwelling onder de huid op de borst, buik of benen

In sommige gevallen kunnen deze oorzaken zich pas jaren later voordoen, waardoor het belangrijk is om langdurig te blijven bestaan ​​om zo goed mogelijk te vermijden.

Voorkomen van Blootstelling aan Asbest

Als u werkt in een gebouw waar mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig zijn, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen om te voorkomen. Mogelijke maatregelen zijn:

- Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, ademhalingsmaskers en handschoenen

- vermijdt het breken van boren van asbesthoudende materialen

- Neem contact op met een professioneel asbestverwijderingsbedrijf voor verwijderingswerkzaamheden

Als u vermoedt dat u bent verbonden met asbestvezels, is het belangrijk om medisch advies in te winnen om verdere risico's te voorkomen.

Asbestverwijdering

Asbestverwijdering wordt vaak uitgevoerd door professionele verwijderingsbedrijven. Zij zijn gespecialiseerd in het veilig verwijderen van asbesthoudende materialen en zorgen ervoor dat de verwijdering op een veilige en gecontroleerde manier is gebeurd zonder verdere verspreiding van vezels. Verwijdering van asbesthoudende materialen mag alleen worden uitgevoerd door erkende en getrainde professionals.

Conclusie

In het verleden werd asbest vaak gebruikt in gebouwen en constructies vanwege de vele voordelen, maar later bleken dat aan vervuilde asbestvezels ernstige gezondheidsrisico's met zich meebracht. Asbestgerelateerde aandoeningen zoals mesothelioom, asbestose en longkanker kunnen zich pas jaren later voordoen, waardoor het belangrijk is om langdurige problemen te voorkomen. Als u werkt in een gebouw waar mogelijke asbesthoudende materialen aanwezig zijn, zijn er voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om bestaande te voorkomen, zoals het dragen van de juiste beschermingsmiddelen en het vermijden van het breken van boren van asbesthoudende materialen. Asbestverwijdering mag alleen worden uitgevoerd door erkende en getrainde professionals om verdere verspreiding van vezels te voorkomen.

Ook interessant

Milieu

Milieu-Verordening Storingen door het Agentschap van het MilieuHet lijkt erop dat de Environment Agency heeft een beetje een probleem met haar werkza ...

Lees verder

Recyclage

Het belang van recycling voor het milieuRecyclage is een essentieel onderdeel geworden van het streven naar een duurzame en milieuvriendelijke toekom ...

Lees verder

Afvalbehandeling En Afvalverwerking

Afvalbehandeling En AfvalverwerkingAfvalbehandeling en -verwerking zijn twee onderling afhankelijke processen om afval veilig en milieuvriendelijk af ...

Lees verder