Omvormer Zonnepaneel

Als je zonnepanelen hebt vastgesteld op je dak, dan heb je ook een omvormer nodig. Een omvormer zonnepaneel zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen ingeschakeld wordt in wisselstroom, zodat je deze stroom kunt gebruiken voor je huishouden of kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Een omvormer is dus een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Bij het kiezen van een omvormer zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers die je kunt gebruiken bij een zonne-energiesysteem. De meest waarschijnlijke zijn de stringomvormer en de micro-omvormer.

Een stringomvormer is geschikt als je een systeem hebt met meerdere zonnepanelen die in serie staan ​​geschakeld. De omvormer zet dan alle stroom van deze panelen tegelijkertijd om. Een micro-omvormer wordt per zonnepaneel gemonteerd en zet de stroom van ieder paneel afzonderlijk om.

Een ander type omvormer is de power optimizer. Dit is een soort kastje dat tussen de zonnepanelen en de omvormer wordt bevestigd. Dit zorgt voor een efficiënte werking van het systeem doordat de stroom per paneel wordt verlaagd.

Capaciteit van de omvormer

Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om naar de capaciteit te kijken. Deze moet passagiers zijn bij de capaciteit van de zonnepanelen. Een omvormer met te weinig capaciteit zal namelijk niet alle stroom van de panelen kunnen integreren. Een omvormer met meerdere capaciteit is ook niet ideaal, omdat deze dan niet optimaal werkt.

De capaciteit van de omvormer wordt gedeeld in Watt-piek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat de zonnepanelen onder ideale omstandigheden kunnen opwekken. Een goede vuistregel is om een ​​omvormer te kiezen die ongeveer 10% meer capaciteit heeft dan de zonnepanelen.

Rendement van de omvormer

Naast de capaciteit is ook de efficiëntie van de omvormer belangrijk. Dit bepaald, namelijk hoeveel van de opgewekte energie ook kan worden gebruikt. Een hoger rendement betekent dat je meer energie kunt gebruiken of terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De efficiëntie van een omvormer wordt groter in het rendement. Dit is het percentage van de gelijkstroom dat wordt geactiveerd in wisselstroom. De beveiliging van omvormers signaleert tussen de 94% en 98%. Kies dus een omvormer met een hoog rendement voor een zo efficiënt mogelijk systeem.

Monitoring van de omvormer

Het is ook interessant om te kijken naar de monitoring-mogelijkheden van de omvormer. Veel omvormers hebben een app waarmee je realtime kunt volgen hoeveel energie er wordt opgewekt. Dit is niet alleen leuk om te zien, maar kan ook helpen om inzicht te krijgen in je inkomsten.

Sommige omvormers hebben ook de mogelijkheid om de opgewekte energie te combineren met domotica-systemen zoals Google Home, zodat je bijvoorbeeld inzicht krijgt in de elektriciteit van apparaten in huis.

Installatie van de omvormer

Tot slot is het van belang om te kijken naar de installatie van de omvormer. Een omvormer moet namelijk worden aangesloten op het elektriciteitsnet en op de zonnepanelen. Dit is werk voor een elektricien en/of een gediplomeerde zonne-energie-installateur.

Daarnaast moet de omvormer worden geplaatst op een plek waar het niet te warm wordt. De omvormer wordt tijdens het samenvoegen namelijk warm. Plaats de omvormer dus in een goed geventileerde ruimte.

Conclusie

Een omvormer zonnepaneel is een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Er zijn verschillende soorten omvormers waaruit je kunt kiezen. Belangrijk is om te kijken naar de capaciteit, beveiliging, monitoring-mogelijkheden en de installatie van de omvormer.

Zorg ervoor dat je een omvormer kiest die verleden is door jouw systeem en dat deze professioneel wordt erkend. Dan ben je verzekerd van een efficiënt en duurzaam zonne-energiesysteem!

Ook interessant

Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen een slanke investering zijnZonnepanelen zijn een duurzame manier om hernieuwbare energie op te wekken. Steeds meer mensen kiezen ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

Zonnepanelen: Batterij Oplossingen en ZonnemeterZonnepanelen worden steeds populairder als duurzame energiebron. Met de geleidelijke vooruitgang zijn ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Omvormer ZonnepaneelAls je zonnepanelen hebt vastgesteld op je dak, dan heb je ook een omvormer nodig. Een omvormer zonnepaneel zorgt ervoor dat de ge ...

Lees verder